
Samsun Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Seracılık Programı II. Sınıf öğrencileri 11 Kasım 2025 tarihinde Çarşamba ilçesine teknik gezi düzenledi.
Öğrencilerin teknik bilgi ve birikimlerinin artırılması amaçlandığı gezi kapsamında Seracılık programı II. Sınıf öğrencileri güz yarıyılında öğrenim gördükleri “Sebze ve Süs Bitkileri Zararlıları”, dersi kapsamında, Çarşamba ilçesinde bulunan tarımsal kurum ve kuruluşlarını ziyaret etti.
İlk olarak Tekkeköy ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı “Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü” ziyaret edildi. Enstitü Teknik koordinatörü ve Sebze Islah birimde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hayati KAR tarafından enstitü bünyesinde yapılan çalışmalar ve özellikle kışlık sebze üretimi için önemli olan Lahana, karnabahar, pazı, brokoli, marul ve maydanoz gibi sebzelerin tohum ve ıslah materyallerinin üretimi hakkında genel bilgiler verildi. Ayrıca arazi ve sera koşullarında yürütülen materyal üretim denemeleri yerinde incelenerek üretim süreçleri hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Enstitü bünyesinde faaliyet gösteren ve bölgede başta fındık olmak üzere pek çok bitkisel üründe önemli zarar meydana getiren “Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys)” zararlısına karşı kitlesel üretimin yapıldığı biyolojik mücadele birimi ziyaret edildi. Bitki sağlığı bölüm başkanı ve birim sorumlusu Dr. Ümit ESER ve Dr. Ercan ALTANLAR tarafından zararlının gelişimi ve yaygınlığı ile biyolojik mücadelesinde kullanılan “Samuray Arıcığı (Trissolcus japonicus)” hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.
Sonraki ziyaret kapsamında Çarşamba ilçesi, Bölmeçayır mahallesinde kurulu yaklaşık 5 dekarlık sebze üretim serası ve açık üretim alanları incelendi. İşletme sahibi Azmi AKTAŞ tarafından seracılık faaliyetinin yürütülme ve ürünlerin pazarlama süreçlerine dair detaylı bilgiler paylaşıldı. Özellikle sera kurulumu ve ürün seçimleri yönünden çiftçi koşullarında yaşanan sorun ve çözümler üzerinde öğrencilere yön verecek bilgiler aktarıldı.
